Söråker - Selånger 5-5 (2-2)

Annandagsderby mellan Söråker och Selånger ute på Löta är något extra. Det är en viss spänning som omgärdar dessa matcher. Och när Söråker dessutom tvålade till Selånger senast så var det ju med ytterligare oro SSK-supportern närmade sig IP.

Det var för övrigt många som närmade sig IP i Söråker. 306 bandyskallar i publiken!!! En kille stod där barhuvad i en brun, midjekort och djävulskt tajt skinnjacka. Till det lika tajta jeans. Han hade säkert inga vantar heller. Intressant att se hur som helst, särskilt när en annan hade förberett sig för snöstorm och dragit på sig fjorton lager och skoterstövlar. 

Undertecknad kom förresten en kvart sent. Skyller på chaufför och kassör Kristofersson som tog med mig på en sightseeingtur runt halva Medelpad. Men när vi väl rullade in var det fortfarande kö i insläppet! Kanske berodde på att matchen började 13.00 istället för det väl inympade 13.15. Dock stod det ännu 0-0 på tavlan när vi tog plats längst ner på läktaren. 

Selånger saknade långtidsskadade liberon CJ och även André 3000 och Albin Mårtensson var frånvarande. I dagens läge betydde det att gamla trotjänaren Danne Edström vikarierade på liberon med sina eminenta CCM-skridskor från tidigt 00-tal. Vi får anledning att återkomma till dessa, men redan nu kan vi berätta att herr Edström åkte ut på en tia för hög klubba i ett avgöande läge efter cirka 20 minuter. Detta visade sig göra susen för Selångers spel som snabbt gjorde 1-0 och 2-0 genom Erhardsson och Smalle. 

Selångerjubel långt där borta.
Selångerjubel långt där borta.

När Edströms far hörde att det återstod en minut av sonens utvisning ropade han ut allmänt att vi skulle gå bort och be honom sitta kvar på botbänken för att Selånger om möjligt skulle kunna bibehålla det förbättrade spelet. 

Det var en böljande match. Hawaii. Intensivt. Söråkers främsta duracellkanin hette Igor Rodionov och SSK hade en motsvarighet i Micke Norberg. Båda var ytterst nära att rinna igenom ett par-tre gånger. Söråker reducering och kvittering innan paus kom emellertid från de gamla vanliga: Jocke Hedberg och Filip Nyberg. 

I paus var det lång kö från cafeterian ända ut utanför huset och det var många att heja på. De snömängder som SMHI varnat för hade heller ännu inte behagat att dyka upp. 

Andra akten blev ännu mer intensiv än första. Lillebror Nyberg sköt ett lurigt skott som slank in i bortre gaveln till 3-2 för hemmalaget, men sedan var det SSK:s tur att ha en bra period igen när man gick från underläge 2-3 till ledning 5-3 inom loppet av tio minuter. Gabbe Linder petade in två och Jimpajen fjongade in en vänsterhörna upp i nättaket. Segervittring uppstod. 

Resten av matchen utmärktes av missar och märkligheter. 

Med god hjälp av Målvakts-Muggen spreds förvirring i åskådarleden och även i domartrion som det verkade. El Muggo lät nämligen ett utkast från hans kollega Borg i Söråker studsa förbi honom rakt in i SSK-kassen. Det var inte så att han inte kunde ta den, utan han släppte den bara. En hel del i hemalägret ropade glatt för mål, men de hade de inte kollat i regelboken där det står: "Mål i motståndarmålet kan inte göras direkt vid målkast eller utkast från målvakten." Muggen hade dock studerat den skrivelsen.

Och sedan hade vi ju domarens missar. Alltså, det är ju omöjligt för domarna att göra rätt hela tiden, det har vi förståelse för, men undertecknad minns fyra situationer när det inte hade varit fel att blåsa straff till SSK. Särskilt de båda kapningarna från Lötakeepern. 

Söråkers 5-5 kom till av en miss också när Andreas Wilsson åkte med bollen rakt in i ett gäng Söråkerspelare mitt på egna planhalvan och den stabila Samuel Nyberg tog kulan, passade sin bror, vilken icke gjorde något misstag i avslutet. 

Men den värsta missen stod kanske SIF:s Jocke Hedberg (var det väl?) för ändå. I en liten kalabalik framför Selångerburen fick han bollen rakt på spaken. Muggen var ute på vift och Hedberg hade relativt gott om tid att placera in nystanet, men lade det rakt på den enda Selångerspelare som stod på mållinjen.

Danne hade halvrör.
Danne hade halvrör.

Yttreligare en märklighet i andra halvek var också det här med Dannes skridskor. Helt plötsligt halkade han bara omkull och åkte sedan sparkstötting på ena skridskon ut till avbytarbänken. Skenan hade gått av visade det sig. Detta renderade förstås vissa kommenterar, som kassör Kristoferssons "att åka på en skridsko har man ju hört, men en och en halv..." Själv undrade Danne om det kanske är ett tecken på att man ska sluta "när inte ens skridskon vill vara med längre". 

Tack för en spännande match! 5-5 var väl skapligt rättvist på det stora hela. Innan vi slutar ska ni också få veta att Micke Erhardsson var mycket duktig i Selånger. 

Nästa match: Östersund borta lör 6 dec

Söråker - Selånger 5-5 (2-2)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22166

P.H.

Kommentera:

 • Jocke W • 26 december 2017 20:48:35
  Sitter för övrigt med karl som delgavs i beskrivningen...han saknade handskar och även mössa...:)
 • P.H. • 26 december 2017 21:45:04
  Haha! Tack för upplysningen, Jocke!
 • Björn • 26 december 2017 23:05:59
  Både jeans och jacka sitter bra. Tack för uppmärksamheten.
  God fortsättning!
  Ps. Jag hade handskar, i något mörkare kulör än jackan.

 • P.H. • 27 december 2017 19:09:03
  =)
  Hej, Björn! Håller med om att jacka och jeans sitter bra! Så du hade handskar ändå alltså. Ja, det gäller ju att klä sig ordentligt för en bandymatch.
  God fortsättning själv!

Tidigare matcher

Senaste kommentarer

Senaste matcherna