Selånger - Umeå 12-3 (4-1)

Pressar-Öcke höll på att ta kål på sig själv! Foto: P.H.
Pressar-Öcke höll på att ta kål på sig själv! Foto: P.H.
Fager bandytillvaro på Gärdehov. Foto: Röntgen Fager bandytillvaro på Gärdehov. Foto: Röntgen

Efter förlusten mot Broberg senast var frågan om laget i vårt hjärta skulle studsa tillbaka och in på vinnarspåret? Eller skulle rövarbandet från Röbäcksslätten, Umeås bandykamrater, lura oss på ytterligare poäng?

Vi minns också fjolårssäsongens tunga uddamålsnederlag borta mot detta Umeå (3-2), en resa där det enda positiva tydligen var att Bodda noterade ett fördelaktigt pris på goudaosten på Coop i Övik. Den där nesan ville vi ha revansch för. 

Uppvärmningen klart mer inspirerad denna gång jämfört med senast. Och Umeås tvålagsspel på värmningen var en uppiggande färgklick. Tröjor i grönt, blått, fyra nyanser av gult (inkl neonorange) och vitt. Den neonorangea västen harmonierade utsökt med den vackra solnedgången bortöver stan. IFK:s matchställ sedan var dock det luriga vitt, då spelarna ibland kamouflerade sig mot omgivande snöhögar.  

Matchen bjöd på en oerhört bastant selångerstart. Först på bollen, verkade vara parollen. SSK! Spelövertaget gav emellertid inte utdelning i några mål under den första kvarten, trots halvfrilägen och hörnor. Garbas stramare var närmast, men i umekassen höll Gustav Forsblom tätt. (Rimligen Sveriges, kanske världens, bästa målvakt som även är ordförande i föreningen.)

Men ettan kom så småningom. Hälsinge-Hunken Froms prickade in första kassen med ett skott från trakterna av straffområdeslinjen sedan Skägget Norberg brutit mönstret med en öppnande passning från vänsterkanten. 

Skägget var het, eller Skägget var hett kanske man borde skriva, i den här sekvensen, ty minuten efter vickade han bort ett helt gäng vittröjade och kom fri, men la bollen på duktige Forsbloms benskydd. 

Efter en sisdår tjugo minuter signalerade Sune Eriksson för ett straffslag för Selånger. Blomman har missat ett par på sistone, så nu fick Smalle steppa upp. Det var fint att se Bloom peppa Kalle, som dock tryckte iväg nystanet ovanför ribban. Aj aj, Högberg! 

Dock revanscherade han sig snart då han lade in 2-0, friställd av en enhandare från Frommen. Umeå svarade från nästan ingenstans. Wilsson stod och hängde tvätt på ett långskott signerat Josef Sandlund.

Och i den här delen började man tycka att Umeå hade rätt bra koll på grejerna. Selånger hade visserligen bollen nästan hela tiden, men mot ett lag som backar hem så mycket som Umeå går det bra hålla bollen nästan hur länge som helst. SSK spelade i ungefär samma tempo hela tiden, gjorde urvändningar och grejade utan att IFK behövde röra sig jättemycket egentligen. Rapportören saknade åkningar som verkligen utmanade och drog isär Umeå. 

En sådan manöver kom från Blomman, som i 33:e minuten tryckte sig runt på högerkanten och fixade en ny straff. Den här gången tog han den själv, men med nollresultat igen! Och keepern klistrade kulan igen! Som mot Broberg senast. Umeå hölls verkligen kvar i matchen av sin ordförande. 

Selånger fortsatte mala och de farligaste lägena kom när någon bestämde sig för att gå runt försvaret. Det receptet följde Tobbe när han spelade fram kusinen Garba parallelt med mållinjen till 3-1. Gregstar hann också spela fram till Smalle innan halvleken var över, 4-1. 

Två godbitar från första: 
- Öckes långklubba när han bröt i 41:a minuten ute vid högersargen på egen planhalva. 
- Anton Froms skridskoåkning. Anton, vem? Menar du Axel Froms? Nej, Anton From, domarn. Inte ofta man ser en domare med den smidiga åkningen.

Det första av vikt som hände i den andra halvleken var något som kom att bli något av temat för matchen, straff till hemmalaget. 

- Jaha, då ska vi se vem de släpar fram nu då, hördes en röst på läktaren.

Smalle fick äran igen. Och nu svingade han in den utan bekymmer, 5-1. 

Därefter såg vi en andra halvlek med tämligen strid målproduktion. 

6-1 Brytning på offensiv planhalva. Kalle kunde passa både höger och vänster. Valde vänster och Micke Norberg. Den här gången gjorde Skägget inget misstag. 
6-2 Andreas Hellman, Dundermusen kallad. Snurrade tjusigt upp selångerförsvaret, också det efter brytning på offensiv planhalva. 
7-2 Hårdrock Söderlind ut på Blomman som kunde gå runt försvaret och spela in till Gregster, som var on fire idag med fyra poäng. 

Ett mönster som upprepade sig var att SSK gjorde urvändningar och släppte in på någon i mitten igen, istället för att ytterligare slita isär ett tröttnande Umeå. Men nog tröttades västerbottningarna ändå och kanske Selånger också för tempot sjönk vartefter. Det kan i och för sig ha att göra med att matchen var avgjord också. 

70:e minuten. Kapten Blomqvist bryter sig utåt högerkanten (en som förstod att det gällde att gå runt!) och lossar från högervinkeln. För att vara från fel håll fick han på en praktträff med rassel i målgaveln som följd. Som en kung åkte med händerna i vädret bort från målet, skapligt nöjd får man ana, men bollen gick i utsidan av gaveln och när han märkte att ingen annan reagerade tog han snabbt och diskret ned händerna. Välkommen in i spelet igen. 

8-2 Jim ”Huset” Norberg. Bröt på offensiv planhalva och skrinnade fram i skottposition för sitt första mål för säsongen som inte var en hörna. 
9-2 Hörna. Gregster on fire!!!
10-2 Straff igen! Och nu Blomman igen som klippte till bollen bra nog, vilket denna gång ändade i målgivande nätrassel. Skönt!
10-3 En present från Selångerförsvaret.
11-3 Straff ännu en gång! idag kunde vi inte klaga på dömeriet. Smalles tur den här gången.

Och till sist sattes en rejäl punkt av Huset som drog in ett frislag från långt håll. 12-3.

Svaret på frågan om Selånger skulle studsa in på vinnarspåret igen var alltså ett glädjande ja. Det var även ytterst gynnsamt för de blåröda att Nyborg och Söråker delade på poängen uppe i Kalix, vilket gjorde att avståndet till tvåan och trean i serien ökade en aning. 

"Pressa det som går" är ett kärt mantra i A-laget. I omklädningsrummet visade den ystra fålen Öckerstedt hur det kan bli om man pressar mer än vad som går. I en sanslös satsning i segersången segnade Öckert plötsligt ihop och tystnade på golvet. Det hela vara ganska obehagligt, men vi förstod rätt snart att det var fråga om ett blodtrycksfall. Bra pressat, Kramer! Ända ner i klinkerserna! 

Ett glatt tillrop till Umeå också som håller igång A-lagsverksamheten med små resurser! Kör på!

Nästa match: Östersund borta redan imorgon söndag 13.15. 

Selånger SK Bandy - IFK Umeå 12-3 (4-1)
Matchfakta: http://www.bandyrapport.nu/report?gameid=12398

Läs även Falkens reflektioner: Värdet av en förlust 

P.H.

 

Kommentera:

Tidigare matcher

Senaste kommentarer

Senaste matcherna