Avslut som winners!
Avslut som winners!
Vintern rasat ut bland Skutskärs tallar
IP:s isar smälta ner och dö


Uppbragda och vilsna trodde vi ett tag att det inte skulle bli någon match idag. Isens kvalitet var undermålig, i alla fall vad skridskoåkning anbelangade. Om det hade gällt att tillverka slush hade vi dock haft mängder av förstklassig råvara.

Domare Johansson från Edsbyn valde att skjuta på matchstarten ett par timmar och hoppas på spelbar is. Under tiden presenterade materialare Rönnken sitt nya antistötsystem tillägnat Öcke. Se bild. (För den oinvigde: När en spelare tappar ifrån sig bollen direkt vid mottagningen kan spelaren få höra att denne har el i klubban.)

När isbekymren blev kända stod inte glädjen högt i tak i spelarleden. Både vi och Skutskär var ju redan avhängda i detta kval och ville ha detta överstökat så snabbt som möjligt. Den fråga som väntade på sitt svar var: Vilket lag har den minsta viljan att spela?

När matchen väl blåstes igång visade det sig vara Skutskär. Selångerspojkarna drog det längsta strået i allehanda närkamper och åkningar och målen ramlade in i rask takt. Det var Smalle och Fredde Wilsson om vartannat. 4-1 efter halva första halvlek. 

När sedan Fredde gjorde 5-1 efter en bjudning på Skutskärsförsvaret då åkte hemmakeepern till båset och viftade på reserven att hoppa in. 

Men vi i Selånger hade skapligt roligt i alla fall. Greger tunnlade en gulgrön, blev nöjd och jublade "Woho-ho-ho-ho" så att det hördes över hela planen, men slog sedan bort påföljande passning.

Det var lite sådär idag. Mycket missar. Kändes som ett lajjigt tvåmålsspel på någon träning som ingen riktigt bryr sig om. Men en del snygga grejer också. Båda våra hörnmål satt riktigt fint till exempel. Tillresta fans jublade.

Andra halvlek bjöd på många mål och det slutade med en stabil 11-5-seger till rödblått. Tackar, tackar. 

Smalles fyra kassar idag gjorde att vår största målsnikare även är allsvenska kvalets (grupp B) största målsnikare. Grattis Kalle till skytteligasegern! Kanske hade det blivit något till om du inte hade åkt offside så förbannat. Whizzkid utryckte frustrationen bra vid en av dagens offsideåkningar:

- Men så är han offside igen... Han är ju för fan född offside!

Av någon anledning hade Blomman lovat att dra dåliga skämt i en halvtimme om vi vann idag och tyvärr uppfyllde han löftet - i bussmikrofonen. Han gick ut starkt med:

Var det många som dansade runt granen?
- Nej, inte en kotte.

Följde senare upp med:

Vet du vad nattflyget till Moskva heter?
- Sov-jet.

Och:

- Jag får inte in Paradise Hotel. Jag har smart-tv.

Jaha, med detta stänger vi denna säsong. Vi vann serien precis som i fjol och gjorde ett bättre kval än i fjol, men vi behöver uppenbart bli bättre om vi ska upp i Allsvenskan. Det fixar vi nästa säsong!

Skutskärs IF - Selånger SK Bandy 5-11 (1-5)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17550

P.H.

Markus "Masken" Wiström tejpar fingrarna.
Markus "Masken" Wiström tejpar fingrarna.

FULL FART FRAMÅT!
HÅLL INTE TÄTT BAKÅT!


Så kan en sammanfattning av denna match låta från Tränar-Simon.

SSK har varit svårläst i kvalet. I första matchen mot Skutskär presterade vi mycket bra i en nederbördsmatch, något som kanske inte direkt varit utmärkande för oss tidigare. Mot Gustavsberg följde vi upp storförlusten 2-13 med en match där vi värda minst en poäng (men ändå förlorade). Första matchen mot GT slutade med förlust 3-2 och vi tänkte: "Alltså, släpper man in tre mål bara, då ska man fan vinna". Och nu efter förlust mot samma GT med 10-7 tänker vi: "Alltså, gör man sju, då ska man fan vinna".

Vi får liksom ingen ordning på vårt kval. Det kan va så förfärligt. Det kan vara så bra. 

Sunes jul, Smalle, Hälsinge-Hunken, Garbapappa och Muggen.
Sunes jul, Smalle, Hälsinge-Hunken, Garbapappa och Muggen.

Dagens match var som ebb och flod. Eller det var väl flod hela tiden fast åt olika håll. Ymnigast flödade alltså Gubbängen/Tallen till sist, till exempel genom den skicklige Lars Bryngelsson som kunde inkassera ett pris som bortalagets bäste.

För övrigt noterar vi:

- Den gode Nicklas "Blomman" "Flower Power" "Blomster" Blomqvist tryckte in sin 100:e kasse i SSK-tröjan. Tack ska du ha, Bloom!

- Karl-Olov "Smalle" "Smallinho" "Smällson" Rimér Högberg blev en domartröja rikare ikväll. Plötsligt händer det! Den jovialiske bollnäsdomaren Pär Billsmon skänkte en av sina gamla tröjor till Smallov denna afton. Kan det vara något slags tröstpris för alla offsideåkningar? 

- Dessutom: Det sägs att Markus "Masken" Wiström gjorde sin sista match på underbara Gärdehov ikväll. Av erfarenhet vet vi att det där med sista matchen tenderar att inte vara den sista matchen, men just ikväll får vi väl utgå från att det var det då.

Detta finns det i så fall ganska mycket att säga om. Om man vill. Undertecknad och Maskis är av samma årgång (1980) och nu är det nog så att något mer framträdande i en Selångertröja knappast är att vänta av mig, Masken, Erik Sundin, Mattias Åhlén eller Peter Koch, som alla spelat för Selånger A. Från de första sjumannamatcherna i interna serien ute på Bergsåker till mer eller mindre fashionabla kamper runt om i Sverige har det hunnit hända en del och Ingen kan berätta mer om allt som hänt än just Markus. 

Att åka buss med honom kan ibland vara som en veritabel stå upp-show. Det kan handla om när munstycket frös för den mycket unga trumpetaren som skulle spela nationalsången inför en match i Gustavsberg, Eller i exakta ordalag hur speakern i Haparanda presenterade hemmalagets stjärna 1999. Eller om nån mystisk krögare i slemmig frisyr, vit polo och svarta handskar vid ett matstopp nånstans i Storstockholm. Allt sitter inpräntat hjärnans djupa vindlingar hos Masken. 

Men framför allt har han varit en duktig målvakt som gått in för att vinna och som sällan gjort några misstag. I juniorlandslagen, i Broberg och i Selånger. Tack för allt, Markus! Hoppas du kommer att fortsätta bidra till Selånger Bandy på något sätt!

Gurra Ljungberg delade ut pris till Lars Bryngelsson och CJ. Foto: Rönnken
Gurra Ljungberg delade ut pris till Lars Bryngelsson och CJ. Foto: Rönnken

Men än är det inte helt slut! På söndag väntar Skutskär borta i säsongens och kvalets sista fight. På vilket sätt ska Selånger överraska då?

Återstår att se.

Selånger SK Bandy - GT/76 IK 7-10 (5-6)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17548

P.H.

Ett förbättrat Selånger på Ekvallen med sin karaktäristiska bergsknalle. Foto: J.R.
Ett förbättrat Selånger på Ekvallen med sin karaktäristiska bergsknalle. Foto: J.R.

Denna onsdag styrde vi kosan mot Gustavsberg i skärgårdskommunen Värmdö. Royne cruisade genom ett för årstiden mycket vintrigt Stockholm. Hammarbyhöjden låg vit och fin och snömodden kantade vår väg mot Ekvallen. 

På grund av alla regler om körtider och pauser och hittan och dittan som busschaufförerna nuförtiden har att förhålla sig till, så hade vi med oss en extra chaufför denna gång. Det visade sig vara en språksam fyr från Alnön. Transportledare Bodda, även han en Alnöprofil efter alla år på Spikarna, fick en redig samtalspartner och dialogen vandrade från grannskvaller och djurlivet på Spikarna till hur hemmanen var indelade på ön och hur mycket det kostade att få fiskerätt med fasta redskap runt Rödön i början på 70-talet. (5 kronor!!!)

Otroligt. 

"Om det går bra det här, Kenneth", sa chauffören, "så ska jag nog ta busskort jag också".

Man tänker sig att han drar det där skämtet nästan varje gång han kör buss och att det gör att skämtet förstås blir tråkigare, men därmed också roligare. Tråkroligt. Som Slipar-Olas "Hej på dig själv du."

Åh, Ola drog förresten sin bästa "hej på dig själv du" någonsin idag när Gustavsberg avslutade sin timeout med att alla laget sträckte in sina händer och ropade HEJ!

Ola ba': "Hej på dig själv du."

Linkan och Kocken i samtal med Yours truly. Foto: Rönnken
Linkan och Kocken i samtal med Yours truly. Foto: Rönnken

Nåväl, vi hade en fråga att brottas med: Hur går vi vidare efter att ha blivit kvaddade med 13-2 på hemmaplan och ska möta samma lag på bortaplan tre dagar efteråt? Whizzkid valde en konventionell lösning. Ordern till laget var: Dra hem topparna lite i deffen, tajta i hop laget och missa inte en millimeter i hemjobbet.

Det funkade mycket bra. Vi blev en blå och svårgenomtränglig massa och tog dessutom ledningen när Willie i en kontring tänkte vända ur och släppa till någon, men när ingen kom så satsade han framåt igen och snitsade in 1-0. 

Sedan kom ett par hörnmål, ett för vardera lagen, men det var helt klart vi som var i förarsätet första 20 minuterna. Så pass att de gamla Selångerspelarna Jonas "Linkan" Lindqvist och Rickard Koch kände sig tvingade att ta timeout. Det kändes som en liten seger för oss. Ett kvitto på att vi inte är ett så dåligt lag som 2-13 gav vid handen i söndags. 

Två glada och pratglada gamänger - Masken och Buddha. Foto: Röntgenbild
Två glada och pratglada gamänger - Masken och Buddha. Foto: Röntgenbild

Gurra ryckte upp sig en aning och kunde göra två till innan halvleken var över. Vid det ena var Muggen (i kassen idag!) lite missnöjd över sin prestation och det andra var på en straff aningen klantigt orsakad av oss. Det var helt nära straffområdeslinjen och ingen riktig målchans. Spelaren var snarast på väg bort från målet, men fälld i straffområdet blev han. 3-2. 

I paus pratade vi gamla minnen och lyssnade på Danny Cooltmoores "Härliga Selånger Bandy!".

Andra halvlek började illa med 4-2 nästan direkt, men fantastiskt nog (och det är faktiskt lite fantastiskt när man möter ett gäng som man nyss åkt på stordäng mot) så knöt vi näven och tog återigen initiativet i matchen. Vi pressade det som gick helt enkelt. Hunden smekte dit en hörna och Henke Söderlind fick in ett skitmål där returerna stusade vår väg och sedan fortsatte vi med stark defensiv och frejdiga satsningar framåt. Gustavsberg började dra på sig utvisningar. 

Men här visade Gurra klar allsvensk klass och höll i bollen bra och gjorde till och med ett mål med två man mindre på banan. Nu i efterhand känns det som en avgörande sekvens. 

Vi missade dessutom bollen HELT på två av våra hörnor. Det är bara att säga som kommentatorn när Fleming Fartland tappar byxorna efter att ha fastnat i vinkelvolten: "Nej nej, Fartland, SÅ DÄR FÅR MAN INTE GÖÖÖRA!"

Mot slutet försökte vi få till en extra offensiv, men förgäves. Istället 6-4 till skärgårdslaget. 

Vi vann antalet frislag och hörnor (en i ribban!) och skott på mål, men matchen vann vi inte. Ett skolboksexempel på en hedersam förlust. Just idag anser vi oss ändå skapligt nöjda med tanke på hur det såg ut i söndags. 

Nu har vi två matcher kvar denna säsong - GT hemma och Skutskär borta - och då går vi för vinster!

Gustavsbergs IF BK - Selånger SK Bandy 6-4 (3-2)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17545

P.H.

Tidigare matcher

Ord och namn:
Blom - Nicklas
Blomman - Nicklas Blomqvist
Blomster - Nicklas Blomqvist
Bodda - Kenneth Bodin
CJ - Christoffer Johansen
Flower Power - Nicklas Blomqvist
Garba - André Sjödin Granzell
Gregster - Tobias Sjödin 
HK - Hänga kassar
Hårdrock - Niklas Söderlind
Masken - Markus Wiström
PDSG - Pressa det som går
Smalle - Kalle Högberg
Sunes jul - Henrik Söderlind
Öckert - Eric Öckerstedt
 

Senaste matcherna