GRATTIS, ÖSTEN SUNDIN 70 ÅR!

I över 40 år har Östen Sundin varit hängiven Selånger Bandy. Som ytterhalvselegant, tålmodig bandypedagog och stabilt brinnande eldsjäl. Nu fyller han 70 år. 

Östen Sundins engagemang i Selånger SK Bandy är en färgrik palett som berättar om ett fantastiskt idrottsengagemang. Länge var han elitspelaren. Han var med när klubben tog steget upp i den absoluta eliten under andra halvan av 70-talet. 
Inför säsongen 1980-81 var det osäkert var Selånger stod och serieinledningen blev poängmässigt skral, men laget lyckades spela ihop sig och det räckte ända fram till SM-final. Då 31-åriga Östen var given i laget och han hade faktiskt en del av tränaransvaret också tillsammans med Göran ”Bam-Bam” Persson, Hasse Jonsson och Keith Sahlin. Östen var alltså med och formade yngre spelare som Ingemar Aava, Lennart Lummi och Leif ”Lenne” Lundberg. SM-finalen slutade tyvärr med förlust med 4-3 mot Boltic, men det är likväl den största framgången Selånger Bandy nått. 

Östen fortsatte spela i några år till. Kort efter avslutad spelarkarriär fick han tränaruppdraget för A-laget. Säsongen 88-89 tog han laget till SM-semi där det blev förlust i två raka mot Västerås. Det är senaste gången Selånger gått så långt som till semifinal. 
 
Elitverksamheten avlöstes av ungdomsverksamhet. Östen och Evas två pojkar Erik och Olle blev direkt hängivna bandyspelare. Undertecknad tillhörde samma kull som Erik och kan intyga att Östen var en lugn och tålmodig ledare som visste att utveckling kan ta tid. Han blev väl arg någon gång kanske, när vi spelade väldigt långt under vår kapacitet, men det var bara rimligt. 
 
Östen var med på toppen, men han var också med på botten. När klubben gick i konkurs i slutet av 90-talet, då var det Östen som syntes deppa på en stort uppslagen bild i Sundsvalls tidning. Han var då med i ledningen kring A-laget. 
 
Sedan har han gjort det mesta: Styrelsen, sportkommittén och på senare år ansvarig för att få ihop funktionärer till A-lagets hemmamatcher. Stått på parkeringar, i något stånd på Selånger marknad eller rakat av snö från isen.
 
När han i reflexväst och gammal jofa-hjälm (se bild) dök upp som instruktör i skridskoskolan kunde vi konstatera att han varit ledare på alla nivåer i Selånger.
 
Trots att eldsjäleriet nu pågått i över 40 år är jag säker på att om man kommer nära Östen när han går omkring där på Gärdehov så ska man höra att han sorglöst hummar på någon improviserad melodi, såsom han alltid gjort. Det känns tryggt.
 
Grattis, ”Ösa”!
 
P.H.

Kommentera gärna:

  • Östen Sundin • 6 november 2019 14:01:33
    Vilken fantastisk grattishälsning från Laget i mitt hjärta. Det är så härligt att uppleva och vara en liten del i den utveckling som pågår i SSK. Forza alla!!
  • Sune Sundin • 5 november 2019 12:32:18
    Bra återgivet om min brors härliga bandy liv,men en av hans största framgångar har tydligen gått skribentens näsa förbi denna gången. Undertecknad fick nöjet att spela i Selånger bandy tillsammans med broder i något som kallades supporter sm i bandy där jag agerade som försvars rese i laget,vilket slutade med att broder å jag efter blod svett å tårar tillsammans tog ett historiskt SM guld i den ädla sporten bandy.Ett oförglömligt för oss båda, och inte minst för Selånger bandy.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter