Den riktiga Fredriks succéskola

loading...

Selånger Bandys ungdomsverksamhet blomstrar igen. Skridskoskolan är sedan några år en stabil inkörsport och det beror till stor del på en man med en vänlig norrbottnisk dialekt. 

Fredrik Dahlén är huvudledare för Selångers skridskoskola. För ett par veckor sedan var han på Teneriffa och då täckte en annan ungdomsledare, Fredrik Karlsson, upp för honom. Kort därefter berättade en tredje ungdomsledare:

- Min fru träffade en skridskoskoletjej på Drakborgen igår och de pratade om skridskoskolan och hennes kommentar var: ”Åh, på lördag kommer den riktiga Fredrik tillbaks! 

Hemsidan tror inte att Fredrik Karlsson på något sätt gjorde en dålig insats, men man ersätter inte den riktiga Fredrik hur som helst. 

Vi står längs kanten på isen, jag och ett antal föräldrar, när Fredrik Dahlén drar igång ännu ett lördagspass med sin visselpipa och sin lule-dialekt. Det här är dagens andra pass. Skridskoskolegruppen är indelad efter efternamn och den halvan kör mellan 9.00 och 9.40 och den andra mellan 9.50 och 10.30. Nu är det cirka femton barn och några föräldrar på isen. Fredrik väntar tålmodigt in en eftersläntrare och säger sedan: 

- Go’ morron!
- Go’ morron, får han till svar från gruppen.
- Nä, kom igen nu, uppmanar Fredrik och höjer rösten: Go’ morron!
- GO’ MORRON, skriker barnen.
- Så ja! Sprid ut er så att ni inte ramlar på varann eller så.

Efter passet, med övningar som ”hoppa in i skäret”, ”fotboll med bandyboll” och hinderbana, träffas vi inne i fiket. Hur kom det här sig, att en man från Luleå med noll bakgrund i bandy, blev ansvarig för Selångers skridskoskola?

- Min egen dotter Moa började i skridskoskolan 2010 och det var första gången på många år som Selånger över huvud taget hade någon skridskoskola, så jag tror att det kom 70 barn eller nåt sånt där. Och det var två ledare. Jag visste ju att jag ändå skulle vara ute på isen, så jag sa att jag kunde hjälpa till. De blev ju väldigt glada över det. Och sedan, året efter, blev det så att jag tog ett större ansvar eftersom jag tyckte att det var så roligt.

Fredrik har spelat hockey en gång i tiden och nu brinner han för att lära andra att åka. Övningar snappar han upp från instruktionsböcker och på nätet.

- Men sedan har det varit att jag tänkt på hur jag själv åker också - ”det är nog såhär de kan hitta en väg framåt” - så en del övningar hittar jag på själv. Förra gången kom jag på det här med fotboll med bandyboll till exempel. 

Har du någon övning som brukar funka extra bra?
- Den jag känner brukar ge bäst resultat är en springövning som jag kallar för ”Tigrarna kommer”. Det är egentligen att de ska springa som galningar och vifta med armarna och bara vara helt galna på isen. De måste springa ifrån tigrarna. Den övningen brukar ge ett otroligt lyft i hur de vågar vara på isen, men den går inte att köra första eller andra gången, utan det får man känna efter hur gruppen är.

Vad brukar gå hem hos barnen då?
- De tycker ju om hinderbana mycket. Den är bra för att de inte behöver tänka så mycket. Men sen tror jag de har olika favoriter beroende på var de själva är. Ibland tar de stora utvecklingskliv och då hittar de en annan favoritövning. Jag brukar köra mycket springövningar bara för att de ska våga lyfta skridskorna från isen och jobba med benen och jag tror att de tycker att de är rätt roliga, men kanske lite svåra ibland. 

När jag stod här och tittare så var det en del som tassade försiktigt på skridskorna och några som åkte riktigt bra. Det var stor skillnad. Hur hanterar du det? 
- Sista passet som vi körde nu var ett undantag. (Bara Fredrik på plats av de ordinarie ledarna.) Vid andra tillfället på skridskoskolesäsongen brukar vi låta alla åka från långsida till långsida och den halva som kommer fram först får bli en grupp och den andra halvan en annan grupp. Jag brukar ta hand om den lite åksvagare gruppen och Mats Johansson tar den andra gruppen. Och det brukar jag förklara för föräldrarna också att det handlar om att individanpassa övningar. 

Det verkar som att du är omtyckt…
- Ja, jag hoppas det! Min exfru är lärare på låg- och mellanstadiet och hon har sagt att jag är väldigt duktig med barnen, så då får jag väl tro på det, om vi nu ska ha självskryt. Nä, men jag tycker det här är så himla roligt och jag tror att det smittar av sig också i hur man upplevs. Det här är de bästa tio veckorna på hela året!

Säger Fredrik Dahlén samtidigt som en mycket ung servitör i bandyutrustning kommer med famnen full av toast till Fredrik och hans två barn en helt vanlig lördag i Selångerfiket på Gärdehov.

P.H.

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheterna