Armbågsspricka stoppar inte Hälsinge-Hunken -  Kvalpremiär mot HaparandaTornio fredag 19.00 på Gärdehov

Frommen, Simon E, Muggen och The Gregster som laddar med knäckemacka. Skapligt skymd Sunes jul Söderlind. Foto: P.H. Frommen, Simon E, Muggen och The Gregster som laddar med knäckemacka. Skapligt skymd Sunes jul Söderlind. Foto: P.H.

Nedräkningen tickar obönhörligen mot noll och nervositeten stiger i Selångerlägret. 19.00 på fredagskvällen är det avslag mot HaparandaTornio hemma på Gärdehov. Den intensiva kvalserien som i bästa fall slutar med allsvenskt spel nästa år rullar igång. 

HT Bandy är ett lag som springer ur ett svenskt-finskt samarbete som inleddes i Haparanda och Torneå i början av 00-talet. Då bildades ett lag kallat Eurocity Bandy. Många spelare från det tidigare finska topplaget Tornio PV hoppade över till den svenska sidan och målet var att nå högsta serien även i Sverige.

2006 bytte Eurocity Bandy namn till HaparandaTornio, vilket lär ha berott på att IKEA etablerade sig i gränsstaden under namnet IKEA Haparanda-Tornio. Satsningen nådde också högsta serien på herrsidan så småningom. 09/10 och 10/11 hittade man HT Bandy i finrummet. Sedan HT åkte ur har laget gjort ambitiösa försök att ta sig tillbaka, med sportchefen Sune Nilsson vid rodret, dock utan att lyckas. 

Denna säsong var man till en början friska på bettet i Allsvenskan Norra med fyra raka segrar, men sedan sviktade HT betänkligt och på de återstående 18 omgångarna mäktade man endast med en seger. Fem oavgjorda skrapade man emellertid också ihop, vilket ändå inte räckte till mer än en kvalplats neråt till slut. 

Hur ska då vårt kära SSK ta sig an detta svensk-finska lag kryddat med ryssimporterna Shirokov och Sysoev? (Den tredje spelaren med rysk-klingande namn, Igor Zolotarev, blev finsk medborgare 2005.) Låt oss fråga Fred Axel "Hälsinge-Hunken" Cornelis Froms!

- Jag tror att det är vår sammanhållning och vår tillit till spelsystemet som gör att vi kommer vinna. Vi har lite koll på dom, det har vi, men vi kommer att fokusera på vårt eget spel mest och bara vi håller oss till spelidén så tror jag att det ska gå bra. 

Du har en massa skador. Hur är det med dig?
- Senast fick jag en lårkaka och förmodligen har jag en spricka i ett finger och i armbågen och så har ena axeln varit på väg ur led, så den har jag haft ont i. Men det känns bättre än på länge! Jag har spelat såhär ett tag nu. 

Spricka i armbågen! Det låter som att det kan göra ont.
- Man känner att det är delat liksom, men det är typ en månad sen jag fick det, så det har väl läkt lite.

Hur ska du bidra mot HT?
- Det blir nog med det spel som jag brukar ha. Vara lite fysisk och gå in fullt ut i varje situation. Inte vika ner sig. 

Lycka till!
- Det ska jävligt kul! Det här har man sett fram emot nästan hela säsongen, avslutar frejdige Frommen.

Och eftersom vi nu pratat med Axel får vi anledning att bjuda på en favorit i repris i form av tre generationer hunkar: Froms, Selleck och Macahan.

Vi ses på Gärdehov! Kom i tid! Avslag 19.00.

P.H.

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheterna