Matchrapporter

2018 > 01

Det beskrevs som en måstematch för Selånger inför söndagens batalj. Fem poäng efter med en match mindre spelad och allt i egna händer vid vinst. Det var upplagt för en riktigt bra bandymatch. Men vädret ville annat.

För att nå det allsvenska kvalet var en vinst under söndagen nästintill ett måste och en SSK-förlust skulle med alla medel undvikas, annars skulle nog avståndet upp bli alldeles för stort. Och det visade sig att det inte bara skulle vara Söråker som stod för motståndet denna gång. Snön föll tätt och i vinbyarna var bollen svår att se i det lyrspel som kom till följd av vädret.

Med reservation för en risk att något inte blir helt sanningsenligt då det var svårt att se vad som hände på den offensiva planhalvan i snöyran ber jag om ursäkt i förväg. Speciellt under sista 45 då snön blåste rätt i ansiktet på undertecknad. 

Om man tittar på elitrapport så ser det ut som om Söråker hade allt första tio. Så var dock inte fallet. Spelet gick fram och tillbaka, den mittersta tredjedelen spelades det förbi och det skapades situationer runt båda lagens straffområden. Men det var Söråker som skulle hitta nätmaskorna först.

En frilägesretur hittade fram till en Söråkerspelare som lyckades raka in ledningsmålet. Sedan var det samma visa igen. Det skickades fram och tillbaka, men Söråker kändes något farligare utan att det skapades någon oro i Selångerlägret. Rätt var det var så kom även kvitteringen. Hunden får bollen på egen planhalva och driver(!?) bollen i offensiven, väggar med en liggande(?) Edwin för att sedan lägga ut bollen i högervinkel till Smalle som prickskjuter in den i det nedersta bortre hörnet.

Någon minut senare SSK en straff efter ett hjärnsläpp i eget straffområde av en Söråkerspelare som vevar med klubban högt ovanför huvudet. Tio minuter på botbänken och straff till Selånger. 10:an Hunden klev fram för att slå straffen, men sätter den stenhårt i stolpen och Smalle lyckas sånär nå returen. 1-1 stod sig och ställningskriget fortsatte, Söråker hade dock de klaraste målchanserna.

Efter 25 minuter avbryter domare Sundkvist matchen för att konferera med sina kollegor om matchen ska spelas i 2x45 eller 3x30. 3x30 blev beslutet och 1-1 stod sig perioden ut.

Inför den andra perioden uppstod ett mindre isdebacle. Plogen som skulle skyffla bort snön hade fått med sig en bit av isen vilket ledde till en extra lång paus. Första halvan av mittenperioden var ganska lik den första. Men precis innan det blåses av för sidbyte vräks Fromen omkull av hemmakeepern och Selånger får ännu en straff. En straff som kapten Blomqvist bombar in i taket och Selånger leder med 2-1 vid sidbytet.

En förvirring uppstår när matchen sedan ska sättas igång igen. Först är det Söråker som ska ta avlsag, sedan är det tekning och slutligen blir det korrekt och Selånger får ta avslag(Söråker började med boll i matchen) och starta sista 45. Resultatet står sig perioden ut.

I den tredje perioden kommer till slut Söråkers utdelning, efter ett antal missade klara målchanser kommer både 2-2 och 3-2 med 65 minuter spelade. Någon minut senare kvitterar Smalle på hörna och jakten på ett ledningsmål börjar.

Ett mål som tyvärr aldrig kommer. Trots att bollen i slutskedet av matchen studsar på Söråkers mållinje några gånger efter en hörna slutar matchen 3-3. Ett ganska så rättvist resultat, med lite tur och/eller varit effektiv när lägena uppstod kunde resultatet ha tippat till något av lagens fördel.

Så vad betyder det för fortsättningen. Antingen skulle försprånget ätas upp eller så skulle Söråker rycka. Visserliggen tog Söråker ett allt hårdare grepp om förstaplatsen och har allt i egna händer, men säsongen är inte över än.

Coach Whizzkid säger så här efter matchen:

- Vi har tyvärr inte allt i egna händer längre när det gäller att vinna serien, utan vi måste finna oss i att vinna alla de kvarvarande matcherna och att Söråker går på en nit i någon match.

- Det ser visserligen tungt ut men som alla gånger tidigare går vi in i varje match för att vinna och det är inget som kommer att förändras på den fronten.

Söråker - Selånger 3-3 (1-2)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22187

/#1

En pånyttfödd forward mot pånyttfödda bandysällskapet från Östersund. ÖBS har överträffat förväntningarna denna säsong och lyckades knipa en poäng senast laget besökte Gärdehov. Frågan på allas läppar var om de på lördagen skulle mäkta att sno med sig alla poängen denna gång.

7 mål på två matcher som forward förra helgen lyckades kapten Blomqvist åstadkomma. Mot Östersund behöve han 7 minuter innan första bollen landade i nät för första gången denna lördag. Ytterligare två skulle Blomman hinna med innan domare Ödmark blåste av efter 90 minuter plus tillägg. 

Även om Östersund skaffade sig en hörna redan innan minuten var kommen så var den första kvarten SSK-dominerad. I vad som förväntades bli en jämn batalj så rivstartade det blåa Selånger och gjorde 1-0 redan efter två minuter på en hörnretur. Vem om inte nummer 18, Mr 200 kassar, Smallinho, var det som påpassligt nog var där och petade in den.

Innan kvarten var spelad hade Selångers alla tre forwards gjort ett varsitt mål och 3-0 ståd på resultattavlan. Därefter hände något i de blåkläddas spel. Det var som en nervositet smygit sig in och rätt var det var så var en ÖBS-spelare frispelad och reduceringen var ett faktum.

Närmare än så skulle inte det orangeklädda bortalaget komma. Trots två man mer i nästan 8 minuter lyckades Östersund endast få iväg ett avslut på mål under den första halvleken. Och mer en så skulle de inte få under resten av matchen. Lägena fanns där, men antingen så var det ett SSK-ben, hörnrus eller en burgavel bollen sökte sig till.

Den andra halvleken spelade Selånger upp sig igen och om nu Smalle blev nervös över Blommans nyfunna målform kunde inte han vara sämre. 3 mål blev det även från nummer 18 klubba. Även Fromen och Garba hittade målet i slutskedet av matchen och slutresultatet kunde skrivas till 9-1 i hemmalagets favör.

Nästa helg, på söndagen, är det återigen dags för toppfight och derby ute i Söråker. Ett Löta som endast tappat 3 poäng i årets seriespel och har, med en match mer spelad, 5 poäng ner till jagande Selånger. En förlust på söndag och vägen mot ett kvalspel inte längre enbart ligger i SSK-händer. Nervigt värre, vi ses på söndag!

Selånger - Östersund 9-1 (3-1)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22181&season=2017&r=0.22869389527131978

/#1

Efter lördagens kyliga tillställning kom Karlsborg på besök till Gärdehov och förde med sig varmare vindar under söndagen. I förra mötet nöp Karlsborg en kvittering på tilläggstid. Precis som vanligt dessa lag emellan skulle även detta möte bli en nervkittlare.

Mot Umeå hette det islossning och 16-0, men mot Karlsborg skulle det inte alls bli lika lätt. Trots att det blåklädda hemmalaget redan i första anfallet skaffar sig en hörna som Smalle lyckas peta in returen och tar ledningen så lyckades Karlsborg med detsamma 3 minuter senare. Men SSK svarar ganska omgående med att göra 2-1 genom kapten Blomqvist.

Därefter blev det ett ställningskrig där Selånger fick det svårt med Karlsborgs höga press med tre man, nästintill punktmarkering på Willie på halven när hemmalaget hade boll. Till slut kom även kvitteringen strax efter att Selånger dragit på sig en utvisning en kvart in i matchen. Sedan var det samma visa igen.

CJ var tillbaka i nummer 42 efter nummerbytet med Jim i matchen mot Umeå och imponerar på isen trots sin långa skadefrånvaro(andra matchen sedan återkomsten). En annan som var tillbaka i matchtruppen var Danne Edström som visade sig vara lika stabil i backlinjen som vanligt.

Karlsborg tar ledningen för första gången i matchen i slutskedet av halvleken vilket också skulle visa sig vara den enda gången bortalaget skulle vara i ledning. Med mindre än två minuter kvar av halvleken plockar Smalle ner ett frislag från Skägget Norberg på ett snyggt manér precis framför målvakten och petar in kvitteringen. Bortamålvakten kunde inget annat än bli imponerad av utförandet och lagen gick till halvtidsvila vid ställning 3-3.

Inför andra halvlek föll det en liten gnutta snö precis efter att ismaskinerna åkt av isen. Tillräckligt mycket med snö för att isen skulle bli sådär jobbigt hoppig vilket höll på att ställa till det något för hemmalaget. På tal om ställa till det - den annars så utomordentlige(matchens lirare i dag) Öckerstedt höll på att ställa till det rejält med en slarvig hemåtpass, men ingen skada skedd så det glömmer vi.

I stället gör Blomman sitt andra mål för matchen och ger SSK ledningen i den 50 minuten. Matchbilden är sig lik precis som i första, bortsett från att det blev lite mera lyft då isen blev allt sämre. Till slut kom också kvitteringen i den 64 minuten efter att KBK brytit sig igenom Selångerförsvaret.

Efter det utböt lagen flera chanser, men ingen lyckades få in bollen. Inte före Öckersted bryter en passning på offensiv planhalva och spelar fram Fromen som bryter sig igenom de kvarvarande Karlsborgsspelarna och rivs ner i straffområde och tilldröms en straff i den 89 minuten. En straff som Hunden, precis som mot Umeå, förvaltade som om han inte gjort något annat på träningarna i veckan. 5-4 och segern var Selångers.

Om SSK hade islossning på Gärde under lördagen verkar detsamma ha skett i Löta under söndagen. På Elitrapport kunde man se kasse efter kasse ramla in och man undrade om det någonsin skulle finnas ett stopp. Efter att blivit nollade på Gärdehov hade Umeå gjort 100 på 77 minuter ute i Söråker. Imponerande!

Det visade sig att det var något fel på Elitrapport och Umeå hade gjort 6 mål under 90 minuter och inte de där 100 som visade sig på Elitrapport.

Nästa helg tar vi emot Östersund på lördagen hemma på Gärdehov. Hoppas vi ses då!
 

Selånger - Karlsborg 5-4 (3-3)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22177

/#1

Så blev det Lördag och som sig bör spelades det bandy på Gärdehov. Umeå stod för motståndet, men redan innan matchen startade sattes det käppar i hjulet för krigarna från norr. Målvakten Gustav Forsblom glömde sinda handskar kvar hemma i Umeå vilket fick Bodda att gräva fram ett par pensionerade handskar ur undertecknads väska(senast aktiva förra helgen mot Östersund).

54 tappra bandyfantaster hade krigat sig ut till Gärdehov denna kalla lördagseftermiddag för att ta sig en titt på ett gott bandyspel. -15 visade termometern, såpass kallt att Hälsingehunken Froms fick kriga i 15 minuter för att ens få upp låset till bilen för att ens ta sig ut i tid till samlingen, ett problem han flaggat för tidigare under morgonen och samtidigt önskat sig varm saft att värma sig med under matchen. Något Bodda givetvis redan tänkt på och hade införskaffat sig hallonsaft till dagens kyliga batalj.

Mycket nygammalt i dag - CJ var tillbaka i match efter sin skada, Blomman klev upp på forwardspostionen(5 mål!) och André var tillbaka i matchtruppen för sin sjätte match för säsongen. För att inte glömma CJ och Jimpajens byte av tröjnummer, Jim som dessutom fick visa sig som forward i slutskedet av matchen.

Matchen i sig skulle visa sig bli en väldigt ensidig historia. Visserligen började det te sig som om SSK-spelarna var nervösa, eller var det isen som spelade oss ett spratt? Bolltapp lite här och var och passningar som var något mindre pricksäkra, men i den 8 minuten skaffar sig Selånger en straf som förvaltas av nummer 10 på ett alldeles utmärkt sätt. Sedan var bollen i rullning.

Innan 30 minuter var spelade hade Blomman visat sina kvallitéer på forwardspositionen och hängt 4 kassar. Efter 32 minuter hade Umeå sitt enda avslut på mål under den första halvleken. Ett avslut som ledde till en resultatlös hörna. Simon Ehrström och Smalle gjorde varsitt mål och lagen gick till halvtidsvila med ställningen 7-0.

11 minuter in i den andra halvleken hade det blåa Selånger gjort fyra mål, men i den 53 minuten hände något märkligt som fick undertecknad att undra "Vad i hela friden försigår?". Öckerstedt åker nämligen fram och tar bollen från mittpunkten när Umeå står och väntar på att få göra avslag. Det visade sig vara den boll som nummer 18 precis gjort mål nummer 200 i SSK-tröjan. Det tredje för dagen av totalt fyra.

Något som sällan sker i bandy är att något av lagen håller nollan, det brukar alltid vara någon boll som letar sig in på något sett. Och om det är något jag som målvakt är vidskeplig över är det just om den där berömda nollan. I halvtid skulle det jinxas ordentligt med alldeles för mycket prat om den saken. Med största sannolikhet skulle alltså en boll slinka in, förr eller senare.

Umeå lyckades ändå öka sin skottstatistik med avslut på mål med 700 procent i den andra halvleken, men det hjälpte föga. SSK spikade igen trots en viss avslappning i försvaret under den sista halvtimmen. Med 25 minuter kvar fick Olle Sandin(14 år!) chansen att att mura igen och erövra den den nollan. Och som han gjorde det. Visserliggen fick han endast två avslut på mål mot sig, men löste det galant med dubbla lika läckra benparader.

I morgon kommer Karlsborg på besök och vädergudarna har lovat något varmare väder. Vi ses då!

Selånger - Umeå 16-0 (7-0)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22172

/#1

Hundens falkögon såg snöfallet ingen annan kunde redan i bussen när man närmade sig Östersund. Debatten pågick i säkert fem minuter innan det koms överens om att det faktiskt snöade. Nu återstod bara frågan om Östersund skulle ta med sig bussen ut till matchstart precis som man gjorde på Gärdehov.

Första matchen under 2018, en svit på tre raka matcher utan vinst och 2-2 hemma på Gärdehov senast Östersund stod på den andra planhalvan så det var ett revanschsuget SSK som for till Östersund denna fredagskväll. Det visade de blåklädda direkt. Om bussplanerna fanns där så gavs ÖBS aldrig chansen. I matchens inledande minuter plockar Smalle ner ett långt utkast och var säkerheten själv i friläget och 1-0 till Selånger var ett faktum.

Glädjen skulle dock visa sig vara kortvarig. Efter fem minuter kvitterarde Östersund efter ett slarvigt bolltapp på egen planhalva. 20 minuter senare skulle det bli det motsatta. ÖBS gör 2-1 efter att Selånger inte får bort en hörnretur, men fyra minuter senare kvitterar Gabbe. Ett resultat som står sig halvleken ut. Snöfallet var till alla bandyälskares förtjusning såpass lätt att det inte påverkade spelet det minsta och det skulle hålla sig matchen ut.

Andra halvlek var lugnt i ungefär tre minuter. Sedan inleddes en målkavalkad. I matchminut 50 hade det blivit 2-4 men i den  54 minuten stod det 4-5 efter att Östersund satte fart direkt på avslag och gör mål 40 (enligt elitrapport) sekunder efter Selångers mål. Tre minuter senare kommer också 4-6. Anfall är bästa försvar såg ut att vara planen för bägge lagen. 

Sedan fick publiken vänta till minut 69 innan nästa mål skulle komma och Östersund skapar nerv i matchen med en reduceringen till 5-6 efter att Selånger så när klarat sig igenom en dubbelutvisning. Efter det var det ÖBS tur att få två man utvisade, något Selånger inte lyckades utnyttja och det orangea hemmalaget påbörjade en jakt som kändes som om den varade i en evighet. 

Men när domare Ödmark visar ett finger i luften och signalerar att Östersunds hörna är det sista som händer kan man höra någon i SSK-muren utbrista "Nu käkar vi boll" och hörnan blockeras av Gabbe och årets första match slutar i vinst.

Det är en styrka i sig att vinna matcher man egentligen inte spelar särskilt bra i. Men två poäng tar vi gärna ändå.

Kul att återigen få se Teo Selångertröjan som klarade sig alldeles utmärkt trots en frånvaro  från bandyplan denna säsong och Erik Rex levererade återigen hembakat till bussresan vilket börjar utvecklas till en riktig uppskattad tradition.

Nästa helg bjuder på dubbelmatch hemma på Gärdehov när både Umeå och Karlsborg kommer på besök.

Östersund - Selånger 5-6 (2-2)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=22169

/#1

Tidigare matcher

Ord och namn - Förklaring:
PDSG - Pressa det som går 
HK - Hänga kassar 

Blom / Blomman / Blomster - Nicklas Blomqvist
Flower Power - Nicklas Blomqvist 
Bodda - Kenneth Bodin
CJ - Christoffer Johansen
Garba - André Sjödin Granzell
Gregster - Tobias Sjödin
Hunden - Mikael Gustavsson
Huset - Jim Norberg
Hälsinge-Hunken - Axel Froms
Muggen - Magnus Wilsson
Skägget - Mickael Norberg
Smalle - Kalle Högberg
The Wizard /  Whiz kid - Simon Hansson
Willie - Andreas Wilsson
Öckert - Eric Öckerstedt

Senaste matcherna