Matchrapporter

2017 > 03

Avslut som winners!
Avslut som winners!
Vintern rasat ut bland Skutskärs tallar
IP:s isar smälta ner och dö


Uppbragda och vilsna trodde vi ett tag att det inte skulle bli någon match idag. Isens kvalitet var undermålig, i alla fall vad skridskoåkning anbelangade. Om det hade gällt att tillverka slush hade vi dock haft mängder av förstklassig råvara.

Domare Johansson från Edsbyn valde att skjuta på matchstarten ett par timmar och hoppas på spelbar is. Under tiden presenterade materialare Rönnken sitt nya antistötsystem tillägnat Öcke. Se bild. (För den oinvigde: När en spelare tappar ifrån sig bollen direkt vid mottagningen kan spelaren få höra att denne har el i klubban.)

När isbekymren blev kända stod inte glädjen högt i tak i spelarleden. Både vi och Skutskär var ju redan avhängda i detta kval och ville ha detta överstökat så snabbt som möjligt. Den fråga som väntade på sitt svar var: Vilket lag har den minsta viljan att spela?

När matchen väl blåstes igång visade det sig vara Skutskär. Selångerspojkarna drog det längsta strået i allehanda närkamper och åkningar och målen ramlade in i rask takt. Det var Smalle och Fredde Wilsson om vartannat. 4-1 efter halva första halvlek. 

När sedan Fredde gjorde 5-1 efter en bjudning på Skutskärsförsvaret då åkte hemmakeepern till båset och viftade på reserven att hoppa in. 

Men vi i Selånger hade skapligt roligt i alla fall. Greger tunnlade en gulgrön, blev nöjd och jublade "Woho-ho-ho-ho" så att det hördes över hela planen, men slog sedan bort påföljande passning.

Det var lite sådär idag. Mycket missar. Kändes som ett lajjigt tvåmålsspel på någon träning som ingen riktigt bryr sig om. Men en del snygga grejer också. Båda våra hörnmål satt riktigt fint till exempel. Tillresta fans jublade.

Andra halvlek bjöd på många mål och det slutade med en stabil 11-5-seger till rödblått. Tackar, tackar. 

Smalles fyra kassar idag gjorde att vår största målsnikare även är allsvenska kvalets (grupp B) största målsnikare. Grattis Kalle till skytteligasegern! Kanske hade det blivit något till om du inte hade åkt offside så förbannat. Whizzkid utryckte frustrationen bra vid en av dagens offsideåkningar:

- Men så är han offside igen... Han är ju för fan född offside!

Av någon anledning hade Blomman lovat att dra dåliga skämt i en halvtimme om vi vann idag och tyvärr uppfyllde han löftet - i bussmikrofonen. Han gick ut starkt med:

Var det många som dansade runt granen?
- Nej, inte en kotte.

Följde senare upp med:

Vet du vad nattflyget till Moskva heter?
- Sov-jet.

Och:

- Jag får inte in Paradise Hotel. Jag har smart-tv.

Jaha, med detta stänger vi denna säsong. Vi vann serien precis som i fjol och gjorde ett bättre kval än i fjol, men vi behöver uppenbart bli bättre om vi ska upp i Allsvenskan. Det fixar vi nästa säsong!

Skutskärs IF - Selånger SK Bandy 5-11 (1-5)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17550

P.H.

Markus "Masken" Wiström tejpar fingrarna.
Markus "Masken" Wiström tejpar fingrarna.

FULL FART FRAMÅT!
HÅLL INTE TÄTT BAKÅT!


Så kan en sammanfattning av denna match låta från Tränar-Simon.

SSK har varit svårläst i kvalet. I första matchen mot Skutskär presterade vi mycket bra i en nederbördsmatch, något som kanske inte direkt varit utmärkande för oss tidigare. Mot Gustavsberg följde vi upp storförlusten 2-13 med en match där vi värda minst en poäng (men ändå förlorade). Första matchen mot GT slutade med förlust 3-2 och vi tänkte: "Alltså, släpper man in tre mål bara, då ska man fan vinna". Och nu efter förlust mot samma GT med 10-7 tänker vi: "Alltså, gör man sju, då ska man fan vinna".

Vi får liksom ingen ordning på vårt kval. Det kan va så förfärligt. Det kan vara så bra. 

Sunes jul, Smalle, Hälsinge-Hunken, Garbapappa och Muggen.
Sunes jul, Smalle, Hälsinge-Hunken, Garbapappa och Muggen.

Dagens match var som ebb och flod. Eller det var väl flod hela tiden fast åt olika håll. Ymnigast flödade alltså Gubbängen/Tallen till sist, till exempel genom den skicklige Lars Bryngelsson som kunde inkassera ett pris som bortalagets bäste.

För övrigt noterar vi:

- Den gode Nicklas "Blomman" "Flower Power" "Blomster" Blomqvist tryckte in sin 100:e kasse i SSK-tröjan. Tack ska du ha, Bloom!

- Karl-Olov "Smalle" "Smallinho" "Smällson" Rimér Högberg blev en domartröja rikare ikväll. Plötsligt händer det! Den jovialiske bollnäsdomaren Pär Billsmon skänkte en av sina gamla tröjor till Smallov denna afton. Kan det vara något slags tröstpris för alla offsideåkningar? 

- Dessutom: Det sägs att Markus "Masken" Wiström gjorde sin sista match på underbara Gärdehov ikväll. Av erfarenhet vet vi att det där med sista matchen tenderar att inte vara den sista matchen, men just ikväll får vi väl utgå från att det var det då.

Detta finns det i så fall ganska mycket att säga om. Om man vill. Undertecknad och Maskis är av samma årgång (1980) och nu är det nog så att något mer framträdande i en Selångertröja knappast är att vänta av mig, Masken, Erik Sundin, Mattias Åhlén eller Peter Koch, som alla spelat för Selånger A. Från de första sjumannamatcherna i interna serien ute på Bergsåker till mer eller mindre fashionabla kamper runt om i Sverige har det hunnit hända en del och Ingen kan berätta mer om allt som hänt än just Markus. 

Att åka buss med honom kan ibland vara som en veritabel stå upp-show. Det kan handla om när munstycket frös för den mycket unga trumpetaren som skulle spela nationalsången inför en match i Gustavsberg, Eller i exakta ordalag hur speakern i Haparanda presenterade hemmalagets stjärna 1999. Eller om nån mystisk krögare i slemmig frisyr, vit polo och svarta handskar vid ett matstopp nånstans i Storstockholm. Allt sitter inpräntat hjärnans djupa vindlingar hos Masken. 

Men framför allt har han varit en duktig målvakt som gått in för att vinna och som sällan gjort några misstag. I juniorlandslagen, i Broberg och i Selånger. Tack för allt, Markus! Hoppas du kommer att fortsätta bidra till Selånger Bandy på något sätt!

Gurra Ljungberg delade ut pris till Lars Bryngelsson och CJ. Foto: Rönnken
Gurra Ljungberg delade ut pris till Lars Bryngelsson och CJ. Foto: Rönnken

Men än är det inte helt slut! På söndag väntar Skutskär borta i säsongens och kvalets sista fight. På vilket sätt ska Selånger överraska då?

Återstår att se.

Selånger SK Bandy - GT/76 IK 7-10 (5-6)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17548

P.H.

Ett förbättrat Selånger på Ekvallen med sin karaktäristiska bergsknalle. Foto: J.R.
Ett förbättrat Selånger på Ekvallen med sin karaktäristiska bergsknalle. Foto: J.R.

Denna onsdag styrde vi kosan mot Gustavsberg i skärgårdskommunen Värmdö. Royne cruisade genom ett för årstiden mycket vintrigt Stockholm. Hammarbyhöjden låg vit och fin och snömodden kantade vår väg mot Ekvallen. 

På grund av alla regler om körtider och pauser och hittan och dittan som busschaufförerna nuförtiden har att förhålla sig till, så hade vi med oss en extra chaufför denna gång. Det visade sig vara en språksam fyr från Alnön. Transportledare Bodda, även han en Alnöprofil efter alla år på Spikarna, fick en redig samtalspartner och dialogen vandrade från grannskvaller och djurlivet på Spikarna till hur hemmanen var indelade på ön och hur mycket det kostade att få fiskerätt med fasta redskap runt Rödön i början på 70-talet. (5 kronor!!!)

Otroligt. 

"Om det går bra det här, Kenneth", sa chauffören, "så ska jag nog ta busskort jag också".

Man tänker sig att han drar det där skämtet nästan varje gång han kör buss och att det gör att skämtet förstås blir tråkigare, men därmed också roligare. Tråkroligt. Som Slipar-Olas "Hej på dig själv du."

Åh, Ola drog förresten sin bästa "hej på dig själv du" någonsin idag när Gustavsberg avslutade sin timeout med att alla laget sträckte in sina händer och ropade HEJ!

Ola ba': "Hej på dig själv du."

Linkan och Kocken i samtal med Yours truly. Foto: Rönnken
Linkan och Kocken i samtal med Yours truly. Foto: Rönnken

Nåväl, vi hade en fråga att brottas med: Hur går vi vidare efter att ha blivit kvaddade med 13-2 på hemmaplan och ska möta samma lag på bortaplan tre dagar efteråt? Whizzkid valde en konventionell lösning. Ordern till laget var: Dra hem topparna lite i deffen, tajta i hop laget och missa inte en millimeter i hemjobbet.

Det funkade mycket bra. Vi blev en blå och svårgenomtränglig massa och tog dessutom ledningen när Willie i en kontring tänkte vända ur och släppa till någon, men när ingen kom så satsade han framåt igen och snitsade in 1-0. 

Sedan kom ett par hörnmål, ett för vardera lagen, men det var helt klart vi som var i förarsätet första 20 minuterna. Så pass att de gamla Selångerspelarna Jonas "Linkan" Lindqvist och Rickard Koch kände sig tvingade att ta timeout. Det kändes som en liten seger för oss. Ett kvitto på att vi inte är ett så dåligt lag som 2-13 gav vid handen i söndags. 

Två glada och pratglada gamänger - Masken och Buddha. Foto: Röntgenbild
Två glada och pratglada gamänger - Masken och Buddha. Foto: Röntgenbild

Gurra ryckte upp sig en aning och kunde göra två till innan halvleken var över. Vid det ena var Muggen (i kassen idag!) lite missnöjd över sin prestation och det andra var på en straff aningen klantigt orsakad av oss. Det var helt nära straffområdeslinjen och ingen riktig målchans. Spelaren var snarast på väg bort från målet, men fälld i straffområdet blev han. 3-2. 

I paus pratade vi gamla minnen och lyssnade på Danny Cooltmoores "Härliga Selånger Bandy!".

Andra halvlek började illa med 4-2 nästan direkt, men fantastiskt nog (och det är faktiskt lite fantastiskt när man möter ett gäng som man nyss åkt på stordäng mot) så knöt vi näven och tog återigen initiativet i matchen. Vi pressade det som gick helt enkelt. Hunden smekte dit en hörna och Henke Söderlind fick in ett skitmål där returerna stusade vår väg och sedan fortsatte vi med stark defensiv och frejdiga satsningar framåt. Gustavsberg började dra på sig utvisningar. 

Men här visade Gurra klar allsvensk klass och höll i bollen bra och gjorde till och med ett mål med två man mindre på banan. Nu i efterhand känns det som en avgörande sekvens. 

Vi missade dessutom bollen HELT på två av våra hörnor. Det är bara att säga som kommentatorn när Fleming Fartland tappar byxorna efter att ha fastnat i vinkelvolten: "Nej nej, Fartland, SÅ DÄR FÅR MAN INTE GÖÖÖRA!"

Mot slutet försökte vi få till en extra offensiv, men förgäves. Istället 6-4 till skärgårdslaget. 

Vi vann antalet frislag och hörnor (en i ribban!) och skott på mål, men matchen vann vi inte. Ett skolboksexempel på en hedersam förlust. Just idag anser vi oss ändå skapligt nöjda med tanke på hur det såg ut i söndags. 

Nu har vi två matcher kvar denna säsong - GT hemma och Skutskär borta - och då går vi för vinster!

Gustavsbergs IF BK - Selånger SK Bandy 6-4 (3-2)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17545

P.H.

Och där dog drömmen om Allsvenskan för den här gången. En bastant och odiskutabel död mot Gustavsberg hemma på Gärdehov. Det är osannolikt att Gurra ska förlora 2 av de 3 kvarvarande matcherna, så nu riktar vi in oss mot att bli bästa division 1-lag.

Flaggorna vajade lätt och isen låg blank. Gärdedalen bjöd på en riktigt fin bandyeftermiddag. När Gurra anlände aningens sent med bussen och en av tjommarna i skärgårdslaget gled ut till uppvärmningen lojt sugandes på en festis, kunde den förhoppningsfulle läsa in lite slarv och underskattning hos motståndarna. 

Jolly nice bandyweather.
Jolly nice bandyweather.

Ingen Rickard Koch dök upp heller. Selångerprodukten med många år i Bajen konkurrerar nu med vår koordinator Bodda i titel-SM då han på Gurras hemsida benämns teknisk rådgivare. Men några besök på bortaplan blir det sällan då han enligt uppgift inte följer med om det är längre än tre mil till matchen. 

Jaha. Vad ska vi mer skriva för att slippa gå in på själva matchen?

ZZ Top och Lynyrd Skynyrd brölade på under uppvärmningen. Det var inte igår.

Äh, vi gick på pumpen rejält idag helt enkelt. Det är en kombination av massa olika saker, som vanligt när det gäller den fina lagsporten bandy, men framför allt att Gurra har ett högre tempo i kroppen och löser varje situation lite bättre än vad vi gör. Samtidigt som vi blir spända när 2- och 3-0 trillar in. 

Ola löser skridskobekymmer åt Öcke.
Ola löser skridskobekymmer åt Öcke.

Baklängesmålen kom till på olika vis. Kontringar, hörnor och även någon genomåkning. Just idag får vi helt enkelt slå fast att det var klasskillnad. 

Med 1-7 i häcken blickade Slipar-Ola upp mot läktaren när vi kommit ut efter paus:

- Vad fan, är det folk här?

Jo, Selångersupportrarna överger inte sitt lag så lätt även om det var tungt idag. Men några trevliga anfall bjöd vi på i alla fall! 

2-13 stannade det alltså vid. Festis under uppvärmningen visade sig vara den perfekta uppladdningen och Kockens tekniska rådgivning på distans bör ha varit fläckfri. 

Vi har därmed halvtid i kvalserien. Gustavsberg borta på onsdag blir hårt, men sedan ska vi baske mig se till att bli bästa division 1-lag i vår kvalgrupp. Det är bara att kämpa på.

Selånger SK Bandy - Gustavsbergs IF BK 2-13 (1-7)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17543

P.H.

Skägget och den alltid lika luriga Niklas Norevik plockade pris från YP profilkläder som matchens lirare.
Skägget och den alltid lika luriga Niklas Norevik plockade pris från YP profilkläder som matchens lirare.
Mörker över Gubbis.
Mörker över Gubbis.

En sån fin marskväll, så fina "nu har SSK fått hörna" från läktarplats och ett laddat SSK. Det känns trist att vi inte kunde bjuda på finare spel och att vi inte fick med oss en endaste liten pinne hem.

Det började bra. Royne kryssade fint genom eftermiddagsrusningen på Essingeleden och vi hade skoj när "Zigge" Wiström från hemmaplan påminde om gamla Gubbängens IP, vår destination, men också en Hassanklassiker.

Frågan var: Stod korvkiosken kvar eller var den jämnad med marken?

Svaret: Möjligheten till servering på Gubbis är väl tillgodosedd, men var Lelle Eriksson hade sin korvmoj är oklart. Torde vara den nedre.

Matchen drog igång och det var en tät historia fylld av gröt. Vi fick tidigt en utvisning och dessa skulle förfölja oss matchen igenom. Vi har snittat på tio minuter per match i vinter - ikväll blev det 55 tunga minuter på botbänken. Men GT hade ju sin beskärda del också. (Står fel på Elitrapport där vi är bokförda för 65 min. Niklas Söderlinds utvisning var i själva verket deras nr 12 som åkte ut.)

På det hela taget var det en mycket jämn match. Första målet dröjde ända till 38:e minuten då vi äntligen lyckades komma runt i form av Smalle som kyligt snitsade in den snett-inåt-bakåt till Sunes Jul Söderlind. Han gjorde inget misstag. 

I halvtid sa vi att 0-1 duger bra som slutresultat, men att det inte skulle skada med något mål till. 

Bra mössa på ledarbänken med kompis längre bort i publiken.
Bra mössa på ledarbänken med kompis längre bort i publiken.

GT-pojkarna snäppade upp sig en aning i andra. Det kändes så i alla fall. De kom något oftare till avslut än vad vi gjorde. Och när man får iväg bollen mot mål kan det hända att den går in också. Både 1-1 och 2-1 var skott som tog på Selångerspelare och in. 

Vi tog en timeout för att samla oss till en slutforcering, men åkte på ett baklängesmål direkt. Aj aj aj! Riktigt tunga tio minuter där!

Här kan vi ändå lyfta fram att det var inte i inställning vi brast. Det fanns energi i laget hela vägen och Fredde Wilsson gjorde en kanonmatch på topp med stort defensivt arbete under alla våra utvisningar. 

Och vi fick verkligen till en slutforcering. Smalle avlossade ett skott som en ramlande GT:are fick på sig och domaren signalerade för straff. Denna brände Hunden, men vi tryckte in returen i ett viljestarkt grötande framför GT-kassen. Smallinho sist på bollen. 

Smalle försökte illa kvickt ta med sig bollen upp till mittlinjen, men blev hindrad av en gulblå i kalabaliken. Domaren valde att plocka båda och tja, sedan var det inte så mycket mer att berätta om. En tung torsk.

I skrivande stund står vi stilla längs vägkanten på E4:an. Vindrutetorkarna fungerar inte och blötsnön faller tätt. Det känns som att vi är en strof i Ted Ströms Vintersaga. Det stora vemodet rullar in. 

Tack alla som kom och hejade på oss på idag! Kul att se så många bekanta ansikten i publiken - (och gamla Strimma-jackorna!) Nu får vi se till att trycka till Gustavsberg hemma på söndag istället!

GT/76 IK - Selånger SK Bandy 3-2 (0-1)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17542

P.H.

Ikväll var det E-N-E-R-G-I i Selånger Bandy! Jädrar anåda! 

Den här kvalpremiären började illa för Skutskärs nummer 100 Jonas Brändholm. Packningen var allt annat än 100 när han vid ankomst till Gärdehov upptäckte att skridskorna låg kvar hemma i omklädningsrummet i bruksorten på gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Som tur var hade vi ett par MCB EXpress som han kunde låna. Kanske inte allra senaste modell, men ändå.

Nej, faktum är att den gode Brändholm fick låna undertecknads griller, så ni förstår ju att de magiska rören styrde honom av sig själva till rätt positioner precis som Benny Guldfot när han hade Kanon-Keens dojjor. 

Matchen spelades mestadels i nederbörd. Det var regn, snö och snöblandat regn. Och det är väl inte sådant väder man jublar över, men detta var en sådan där kväll då inget spelade någon roll för rödblått. Regn - det är taget. Motståndare som enligt uppgift använder sig mycket av långt spel och är vana vid lyft - det är taget. Hade de skickat ut jättegorillan King Kong på skridskor, så hade vi tagit det också.

Första halvlek var jämn. Vi fick god utdelning tidigt och kunde gå upp till 2-0, men det var Skutskär som oftare fick fast bollen på offensiv planhalva och kunde skapa situationer. 2-1 kom också efter en halvtimme. Trots att Skutskär just då kanske bemästrade lyrbandyn aningen bättre än oss, så blev det sällan några farligheter ändå. Vi var hetare och städade undan typ allt. 

Hunden Gustavsson åkte på en otäck smäll när han krockade med en i egna laget i slutet på första. Han klev av i halvtid eftersom han var rejält groggy och inte mindes något av sista tio minuterna. 

I andra halvlek fick vi se mer varierat spel och glädjande nog var det SSK som tog initiativet. Okej, det började med en skithörna som vi fumlade till och som naturligtvis resulterade i mål, men sedan var FULL FART FRAMÅT - HÅLL TÄTT BAKÅT!

Gud vad det trummades på! Det var riv och slit och vunnen boll i 50-50-lägen, det var perfekt kommunikation i backlinjen och det var kyliga passningar och avslut. Och det var Kalle och Greger som fortsatte hänga kassar och det var Skägget Norberg med århundradets energi. Ibland kändes det som att han både var först upp till Skutskärs kortlinje och sedan först hem igen till eget straffområde. Och så ett mål och tre ass på det - formidabelt! Utöver dessa nämnda så var det också ALLA ANDRA!

8-3 till slut efter en klart stark andra halvlek. The Gregster blev utsedd till hemmalagets bäste och i Skutskär blev det naturligtvis Jonas Brändholm. Det hade juryn kunnat ropa ut i det ögonblick han fick skrillerna på fötterna. 

Kvalroboten regerar!
Kvalroboten regerar!

Därmed vänder vi blickarna mot fredag kväll då vi ställs mot Gubbängen/Tallen vanligen förkortat GT, precis som gin och tonic. GT som ikväll förlorade ett derby mot allsvenska Gurraberg med 7-1.

Vi säger särskilt välkomna till Selångersupportrar i Stockholmsregionen - vi vet att ni finns där! Vi samlas på Gubbängens IP på fredag 19.00. Nu laddar vi om!

Selånger SK Bandy - Skutskärs IF/BK 8-3 (2-1)
Matchfakta: https://2-dot-elitrapport-api.appspot.com/report?gid=17539

P.H.

Tidigare matcher

Ord och namn - Förklaring:
PDSG - Pressa det som går 
HK - Hänga kassar 

Blom / Blomman / Blomster - Nicklas Blomqvist
Flower Power - Nicklas Blomqvist 
Bodda - Kenneth Bodin
CJ - Christoffer Johansen
Garba - André Sjödin Granzell
Gregster - Tobias Sjödin
Hunden - Mikael Gustavsson
Huset - Jim Norberg
Hälsinge-Hunken - Axel Froms
Muggen - Magnus Wilsson
Skägget - Mickael Norberg
Smalle - Kalle Högberg
The Wizard /  Whiz kid - Simon Hansson
Willie - Andreas Wilsson
Öckert - Eric Öckerstedt

Senaste matcherna