Nyhetsflöde

2016 > 02

JK och formen. JK och formen.

Samma klockslag som Selångers buss ska rulla iväg mot Köping ringer vi till köpingssonen Johan Karlsson, tidigare målvakt hos oss, numera tillbaka i dagens motståndare KIS.

Hur är läget?
- Tack, det är bra. Hur är det själv?

Jodå. Kommer du ihåg när du spelade med oss och fick en pepparskaksform som såg ut som Sverige när du blev matchens lirare en gång? 
- Ja. Örebro hemma. Det var lite hopplock som Fransson (Jesper Fransson, dåvarande sportkommittéledamot red:s anm.) tagit med sig från PWC. Saker som han hade rafsat ihop på kontoret. Jag fick också en väska med två väskor i. Vete fan vad det var. Men en fin pepparkaksform. Välanvänd!

Inte särskilt, antar jag.
- Nej. Faktum är att vi hade julklappsbyte med jobbet och då fick jag en i form av en krokodil. Den var ganska lik sverigepepparkaksformen faktiskt.

Blir kul till jul då!
- Ja, vekligen. 

Vad gjorde ni mot Åtvidaberg (förlust 8-3 i kvalseriens första omgång)?
- Vi satt kvar i bussen första 20 minuterna. Åtvid visste precis vad de skulle göra på planen och gjorde det lyckat. Vi hamnade i underläge med 3-0 direkt och blev lite tagna där och kom aldrig riktigt tillbaka. 

Hur var matchen sen då?
- Spelmässigt jämnade det ut sig. Särskilt i början av andra kom vi ut med bra energi och jag trodde att vi kanske skulle äta ikapp, men så kontrade de in ett mål till 6-2 och det blev en alltför brant uppförsbacke. 

Vad tror du om idag då?
- Det blir intressant. Vi har fått tillbaka två ordinarie som inte var med senast, så det blir nog en jämn och spännande match.

Hur mycket har du stått i vinter?
- En tredjedel av matcherna ungefär. 

Annars då?
- Jag har köpt en present till Bodda (Kenneth Bodin, vår grand old lagledare), men jag kan inte säga vad det är förutom att det går dricka och att man gör det i en maskin. [paus] Men det är inte hembränt. 

Bra. Nu ska jag skicka ut den här texten.
- Mm, bra.

P.H.

Läs hela inlägget »
Frommen, Simon E, Muggen och The Gregster som laddar med knäckemacka. Skapligt skymd Sunes jul Söderlind. Foto: P.H. Frommen, Simon E, Muggen och The Gregster som laddar med knäckemacka. Skapligt skymd Sunes jul Söderlind. Foto: P.H.

Nedräkningen tickar obönhörligen mot noll och nervositeten stiger i Selångerlägret. 19.00 på fredagskvällen är det avslag mot HaparandaTornio hemma på Gärdehov. Den intensiva kvalserien som i bästa fall slutar med allsvenskt spel nästa år rullar igång. 

HT Bandy är ett lag som springer ur ett svenskt-finskt samarbete som inleddes i Haparanda och Torneå i början av 00-talet. Då bildades ett lag kallat Eurocity Bandy. Många spelare från det tidigare finska topplaget Tornio PV hoppade över till den svenska sidan och målet var att nå högsta serien även i Sverige.

2006 bytte Eurocity Bandy namn till HaparandaTornio, vilket lär ha berott på att IKEA etablerade sig i gränsstaden under namnet IKEA Haparanda-Tornio. Satsningen nådde också högsta serien på herrsidan så småningom. 09/10 och 10/11 hittade man HT Bandy i finrummet. Sedan HT åkte ur har laget gjort ambitiösa försök att ta sig tillbaka, med sportchefen Sune Nilsson vid rodret, dock utan att lyckas. 

Denna säsong var man till en början friska på bettet i Allsvenskan Norra med fyra raka segrar, men sedan sviktade HT betänkligt och på de återstående 18 omgångarna mäktade man endast med en seger. Fem oavgjorda skrapade man emellertid också ihop, vilket ändå inte räckte till mer än en kvalplats neråt till slut. 

Hur ska då vårt kära SSK ta sig an detta svensk-finska lag kryddat med ryssimporterna Shirokov och Sysoev? (Den tredje spelaren med rysk-klingande namn, Igor Zolotarev, blev finsk medborgare 2005.) Låt oss fråga Fred Axel "Hälsinge-Hunken" Cornelis Froms!

- Jag tror att det är vår sammanhållning och vår tillit till spelsystemet som gör att vi kommer vinna. Vi har lite koll på dom, det har vi, men vi kommer att fokusera på vårt eget spel mest och bara vi håller oss till spelidén så tror jag att det ska gå bra. 

Du har en massa skador. Hur är det med dig?
- Senast fick jag en lårkaka och förmodligen har jag en spricka i ett finger och i armbågen och så har ena axeln varit på väg ur led, så den har jag haft ont i. Men det känns bättre än på länge! Jag har spelat såhär ett tag nu. 

Spricka i armbågen! Det låter som att det kan göra ont.
- Man känner att det är delat liksom, men det är typ en månad sen jag fick det, så det har väl läkt lite.

Hur ska du bidra mot HT?
- Det blir nog med det spel som jag brukar ha. Vara lite fysisk och gå in fullt ut i varje situation. Inte vika ner sig. 

Lycka till!
- Det ska jävligt kul! Det här har man sett fram emot nästan hela säsongen, avslutar frejdige Frommen.

Och eftersom vi nu pratat med Axel får vi anledning att bjuda på en favorit i repris i form av tre generationer hunkar: Froms, Selleck och Macahan.

Vi ses på Gärdehov! Kom i tid! Avslag 19.00.

P.H.

Läs hela inlägget »

Fredag 26 februari
19.00 Selånger SK - HaparandaTornio Bandy
19.00 Åtvidabergs BK - Köpings IS

Söndag 28 februari
14:00 HaparandaTornio Bandy - Åtvidabergs BK
16.00 Köpings IS - Selånger SK

Onsdag 2 mars
19:00 HaparandaTornio Bandy - Köpings IS
19:00 Åtvidabergs BK - Selånger SK

Fredag 4 mars
19:00 Köpings IS - HaparandaTornio Bandy
19:00 Selånger SK - Åtvidabergs BK

Söndag 6 mars 
??:?? Åtvidabergs BK - HaparandaTornio Bandy
14:00 Selånger SK - Köpings IS

Torsdag 10 mars
19:00 Köpings IS - Åtvidabergs BK
19:00 HaparandaTornio Bandy - Selånger SK

Läs hela inlägget »
DJ C.J., Skägget Norberg, debutanten Stenshagen och hjärnskakningen Wilsson. DJ C.J., Skägget Norberg, debutanten Stenshagen och hjärnskakningen Wilsson.

På onsdagskvällen väntar Söråker på hemmais. Det är ju den klubb som ligger närmast vår rent geografiskt så vi hoppas på ett extra tillskott i publiken och på lite extra prestige i matchen. 

Andreas Wilsson drabbades av en hjärnskakning efter att hans kära(?) lagkamrat Henke Söderlind knäat sönder huvudet på honom i en oturlig situation mot Karlsborg. Det öppnar för Teodor Stenshagen! Teo var nyligen och spelade P15-VM där det blev ett silver och har tränat en hel del med A-laget i vinter. Han var även med mot Karlsbyheden på försäsongen, men det här blir hans tävlingsdebut i Selångers representationslag. Välkommen in i spelet!

För övrigt kan vi väl snacka lite med Kalle Högberg inför matchen. Vi fångade honom precis innan han klev ut på tisdagskvällens träning. 

Fint väder!
- Mm.

Ska bli samma imorrn...
- Mm.

Vad tror du om matchen då?
- Det blir en spännande bandymatch.

Vad måste Selånger göra för att vinna?
- Spela disciplinerat och lekfullt.

Lekfullt, säger du. Har ni pratat särskilt om det?
- Ja, det har vi. Vi vill ha ett lekfullt och modernt bandyspel.

Vad betyder det?
- Släppa mycket boll och ha bra fart och bra delaktighet...  

Det låter som gammal vanlig bandy. Vad är det för modernt med det?
- ...fast i modern tid.

Vad har du gjort med tanden? (Kalle saknar ett hörn av ena framtanden.)
- Jag åt Bodins matlåda. 

Nä?!
- Jo.

Var det så?
- Ja.

Vad var det i den?
- Något hårt. Jag vet inte. Den bara lossnade. Inte hela tanden, men...

Jaha.
- Så om någon undrar under matchen, så ska jag fixa det här med tanden. 

Vi ses på Gärdehov! Kom i tid! Teo kommer få lite uppskattning för VM-deltagandet innan matchen också. 19.00 är det avslag. Entre 80 kr. Fika ingår!

P.H.

Läs hela inlägget »

Lotterikontrollant Börje Bergström från Sundsvalls Kommun förrättade på måndagseftermiddagen dragning i Selånger Bandys andelslotteri nr. 1. 

Februari månads vinstnummer blev 61 och lott nummer innehas av Mikael Lundström. Grattis, Micke! 

Micke är känd för A-laget eftersom han då och då dyker upp med sin massagebänk och underliga hjälpmedel för att tortera spelarna. Han bidrar också till skridskosporternas återväxt genom att ha en isbana hemma på gården. 

Vill du också vara med i andelslotteriet? Det är för närvarande fullt, men det finns en kö som går bra att ställa sig i. När det blir tillräckligt många kommer vi börja jobba för att dra igång andelslotteri nr 2. 
Här anmäler du ditt intresse!
 

Läs hela inlägget »
Whizzkid i egen hög person. Whizzkid i egen hög person.

Den här helgen kan Selånger bli klart för allsvenskt kval, men då krävs två segrar, dels mot hemmastarka Karlsborg, dels mot Umeå, som vi torskade mot på Dragonens isfält förra säsongen. Det är med andra ord inte bara att hämta hem fyra pinnar. 

I skrivande stund brummar laget norrut med Royne Sjödin bakom ratten. Simon Whizzkid svarar i telefonen. 

Var är ni?
- Bra fråga.

Är ni på bussen?
- Vi har Fifa igång, så vi har ingen koll alls var vi är. 

Trots vinst senast såg SSK lojt ut, vad berodde det på?
- Det är svårt att säga. Men det var en väldig urladdning mot Söråker och det är ett sådant skede i serien där det kan vara lite svårt att ladda om i serielunken. Det var låg nivå mot Nyborg, vi gjorde inte det vi skulle göra och fick ju 0-3 emot oss på grund av det. Men sedan vänder och vinner vi, så det får vi ta med. Vi ska inte bjuda Karlsborgs imorgon på någonting för det har vi inte råd med. Och det skulle vi egentligen inte haft mot Nyborg heller, men de var bleka de också. 

Hur har det känts i veckan?
- Mycket, mycket bättre. Sista tränignen innan Nyborgmatchen var jätteloj och så gjorde vi en sämre insats mot Nyborg, men vi hade möte i måndags, tränade bra igår och har en mycket skönare känsla nu. 

Lårskadade Danne Edström är inte med i helgen. 
- Nä, men han tränade fullt ut igår, så det ska inte vara någon fara. I tisdags kom han och haltade och då tänkte jag att han inte skulle kunna spela i helgen och jag tog ut laget i onsdags och höll fast vid det. 

Då kommer han vara riktigt fräsch till veckan då. Vad tror du om Karlsborgsmatchen?
- Som vi vet tidigare är KBK starka hemma. Det är en match som jag har rankat som en av de svåraste bortamatcherna. Det ser ut att kunna bli snö, men det gynnar nog inte något av lagen. De tycker om att skjuta precis som alla andra lag i Kalix. Jag är förvånad över att det inte gått bättre för dem, men vi vet vad de kan. De hämtade ju upp ett underläge mot oss hemma till exempel. Det blir en rolig match. Hoppas att vi får spela blank och fin is! 

Umeå på söndag då?
- Ja, då är revanschlustan stor från ifjol (förlust 2-3 då) vad jag har förstått i gruppen. Den vill vi absolut vinna! Umeå är ett av de lag som sliter hårdast i 2x45 minuter. De ger inte bort några segrar i onödan, så vi behöver disciplin och göra det vi ska. Då ska vi nog kunna vinna den matchen. Men det blir nog tuffa matcher båda två i helgen. Mycket närkamper tror jag. 

Lycka till!
- Tackar. Vi hörs imorgon!

För övrigt noterar hemsidan att Eric Öckerstedt är tillbaka i laget efter sjukdom senaste. Go go go!

P.H.

Läs hela inlägget »

Selånger har bara två hemmamatcher kvar i serien den här säsongen. Men det är inte vilka matcher som helst. Det är mot tabelltvåan Nyborg och mot tabelltrean Söråker. En förstaplats som innebär allsvenskt kval hägrar förstås och då bör ju matcherna helst vinnas. Klarar Selånger det?

Hemsidan ringer keepern Magnus "Muggen" Wilsson, som värvades från Norrtelje i höstas och som gör sin första säsong hos oss. 

Du missade torsdagsträningen. Hur mår du?
- Jodå, det är väl lite småkrassligt, men det är som vanligt vid den här tiden på året. Men det är ingen fara för matchen. 

Nu börjar den verkliga slutspurten. Vi ligger på kvalplatsen. Har du börjat tänka på att det kan bli kval?
- Tankarna börjar komma mer och mer. Jag har kikat på seplschemat och kollat de andra serierna för att se vilka vi kan få möta. Som det ser ut nu blir en nätt tripp till Haparanda. Det är en jävligt rolig period nu fram till själva avgörandet. Det är nu det börjar!

Men det är ju inte klart att det blir kval...
- Nej, inte på långa vägar! Om vi sköter oss illa hamnar vi ju utanför kvalet och då har vi ingen att skylla på om det skulle ske. Det krävs fullt fokus varje match oavsett om vi möter Umeå eller Nyborg eller vad som helst.

Du har stått alla matcher i serien. Vad tycker du om din säsong hittlls?
- Upp och ner tycker jag för mig personligen. När det gått lite ner för mig har ju laget skött sitt ändå. Jag hade en period efter Nyborg borta (22 nov) som jag gick ner mig lite. Vändningen tycker jag kom i förlustmatchen mot Broberg (10 jan). Då kändes det bra för min del och sen dess har det varit uppåt. Det jag är mest besviken på är att jag har varit ojämnare än förra året, men samtidigt har jag haft en högre hösta nivå. Och sen vinner vi ju nästa hela tiden, så det är väldigt kul med bandy just nu och vinner vi mot Nyborg imorgon sitter vi i en väldigt bra position. Jag har ju spelat i förlorande lag i hela mitt liv, så det här är mäktigt! 

Hur var matchen mot Nyborg borta?
- Det var en tuff match. Vi hamnade i underläge och i första halvlek började jag tänka: "Pallar vi det här?" Vi strulade till det lite i första. Och så inför andra halvlek bestämde vi oss för att nu går vi ut och gör det här tillsammans och då efter ett tag kände vi att "Det här är vår match". Trots att vi låg under kändes det alltså som att det var vår match. Och vi vann ju med 5-4 också. 

Vad tror du om morgondagens match?
- Jag tror att det blir en lite annan typ av match än senast mot Söråker. Förhoppningvis blir det bättre väder. Men ja, det känns som att hela laget är laddat. Det var bra träningar i början av veckan. 

Vad krävs för att vinna?
- Framför allt en jävla inställning. Det ligger i våra händer. Om vi kliver ut och gör det vi har sagt att vi ska göra, då blir det bra. Och vi litar på varandra där. Som förra matchen till exempel. Då sa de åt mig att kasta långt hela tiden och jag tycker inte att det är kul nånstans att kasta långt, men det var det vi skulle göra. Och det är det vi gör så bra, att vi håller oss till det Simon har sagt. Så länge vi gör det tillsammans och med en stark vilja, så tror jag att vi löser det här. 

Ska du spika igen imorgon?
- Jag ska försöka. Det gick nästan senast! (Söråker gjorde mål på straff i sista minuten, red:s anm.) Jag vet i alla fall var Nyborg skjuter sina straffar...

P.H. 
 

Läs hela inlägget »
loading...

Selånger Bandys ungdomsverksamhet blomstrar igen. Skridskoskolan är sedan några år en stabil inkörsport och det beror till stor del på en man med en vänlig norrbottnisk dialekt. 

Fredrik Dahlén är huvudledare för Selångers skridskoskola. För ett par veckor sedan var han på Teneriffa och då täckte en annan ungdomsledare, Fredrik Karlsson, upp för honom. Kort därefter berättade en tredje ungdomsledare:

- Min fru träffade en skridskoskoletjej på Drakborgen igår och de pratade om skridskoskolan och hennes kommentar var: ”Åh, på lördag kommer den riktiga Fredrik tillbaks! 

Hemsidan tror inte att Fredrik Karlsson på något sätt gjorde en dålig insats, men man ersätter inte den riktiga Fredrik hur som helst. 

Vi står längs kanten på isen, jag och ett antal föräldrar, när Fredrik Dahlén drar igång ännu ett lördagspass med sin visselpipa och sin lule-dialekt. Det här är dagens andra pass. Skridskoskolegruppen är indelad efter efternamn och den halvan kör mellan 9.00 och 9.40 och den andra mellan 9.50 och 10.30. Nu är det cirka femton barn och några föräldrar på isen. Fredrik väntar tålmodigt in en eftersläntrare och säger sedan: 

- Go’ morron!
- Go’ morron, får han till svar från gruppen.
- Nä, kom igen nu, uppmanar Fredrik och höjer rösten: Go’ morron!
- GO’ MORRON, skriker barnen.
- Så ja! Sprid ut er så att ni inte ramlar på varann eller så.

Efter passet, med övningar som ”hoppa in i skäret”, ”fotboll med bandyboll” och hinderbana, träffas vi inne i fiket. Hur kom det här sig, att en man från Luleå med noll bakgrund i bandy, blev ansvarig för Selångers skridskoskola?

- Min egen dotter Moa började i skridskoskolan 2010 och det var första gången på många år som Selånger över huvud taget hade någon skridskoskola, så jag tror att det kom 70 barn eller nåt sånt där. Och det var två ledare. Jag visste ju att jag ändå skulle vara ute på isen, så jag sa att jag kunde hjälpa till. De blev ju väldigt glada över det. Och sedan, året efter, blev det så att jag tog ett större ansvar eftersom jag tyckte att det var så roligt.

Fredrik har spelat hockey en gång i tiden och nu brinner han för att lära andra att åka. Övningar snappar han upp från instruktionsböcker och på nätet.

- Men sedan har det varit att jag tänkt på hur jag själv åker också - ”det är nog såhär de kan hitta en väg framåt” - så en del övningar hittar jag på själv. Förra gången kom jag på det här med fotboll med bandyboll till exempel. 

Har du någon övning som brukar funka extra bra?
- Den jag känner brukar ge bäst resultat är en springövning som jag kallar för ”Tigrarna kommer”. Det är egentligen att de ska springa som galningar och vifta med armarna och bara vara helt galna på isen. De måste springa ifrån tigrarna. Den övningen brukar ge ett otroligt lyft i hur de vågar vara på isen, men den går inte att köra första eller andra gången, utan det får man känna efter hur gruppen är.

Vad brukar gå hem hos barnen då?
- De tycker ju om hinderbana mycket. Den är bra för att de inte behöver tänka så mycket. Men sen tror jag de har olika favoriter beroende på var de själva är. Ibland tar de stora utvecklingskliv och då hittar de en annan favoritövning. Jag brukar köra mycket springövningar bara för att de ska våga lyfta skridskorna från isen och jobba med benen och jag tror att de tycker att de är rätt roliga, men kanske lite svåra ibland. 

När jag stod här och tittare så var det en del som tassade försiktigt på skridskorna och några som åkte riktigt bra. Det var stor skillnad. Hur hanterar du det? 
- Sista passet som vi körde nu var ett undantag. (Bara Fredrik på plats av de ordinarie ledarna.) Vid andra tillfället på skridskoskolesäsongen brukar vi låta alla åka från långsida till långsida och den halva som kommer fram först får bli en grupp och den andra halvan en annan grupp. Jag brukar ta hand om den lite åksvagare gruppen och Mats Johansson tar den andra gruppen. Och det brukar jag förklara för föräldrarna också att det handlar om att individanpassa övningar. 

Det verkar som att du är omtyckt…
- Ja, jag hoppas det! Min exfru är lärare på låg- och mellanstadiet och hon har sagt att jag är väldigt duktig med barnen, så då får jag väl tro på det, om vi nu ska ha självskryt. Nä, men jag tycker det här är så himla roligt och jag tror att det smittar av sig också i hur man upplevs. Det här är de bästa tio veckorna på hela året!

Säger Fredrik Dahlén samtidigt som en mycket ung servitör i bandyutrustning kommer med famnen full av toast till Fredrik och hans två barn en helt vanlig lördag i Selångerfiket på Gärdehov.

P.H.

Läs hela inlägget »

GRATIS SKRIDSKOKUL & BANDYKUL 2023/2024

Lördagar under vecka 45-50 och 2-9. Föranmälan är obligatorisk. Klicka på bilden för mer information och anmälan.